Razele ultraviolete (UV) si efectele lor asupra pielii

razele ultraviolete si efectele lor asupra pielii

Razele ultraviolete, am auzit cu totii despre ele, eventual am auzit si despre tipul si efectele lor dar poate ca niciodata un pic mai in adancime, iar acest lucru ne poate face sa luam decizii neinformate de multe ori, pentru ca nu stim pe deplin ce inseamna si ce rol au

Razele ultraviolete de tip A

Razele UVA sunt un tip de radiație ultravioletă (UV) care provine de la soare. Au o lungime de undă mai mare, variind de la 315 la 400 de nanometri (nm) și sunt prezenți pe tot parcursul zilei, chiar și în zilele înnorate sau înnorate.Razele UVA pot pătrunde în nori, sticla și chiar unele îmbrăcăminte, făcându-le capabile să ajungă la pielea noastră în interior și în aer liber.

Razele UVA sunt adesea denumite „razele de îmbătrânire”. Deși este posibil să nu provoace arsuri solare imediate, cum ar fi razele UVB, razele UVA pot încă dăuna pielii noastre în moduri semnificative.

Efectele razelor UVA asupra pielii

Îmbătrânirea pielii:

  1. Razele UVA pot pătrunde adânc în straturile pielii, în special în dermă, unde se află componente structurale importante precum colagenul și elastina, deteriorandu-le si ducând la pierderea elasticității și fermității pielii. Acest lucru contribuie la îmbătrânirea prematură, inclusiv la formarea ridurilor, a liniilor fine și a pielii lăsate. Acest tip de raze pot duce, de asemenea, la dezvoltarea de pete de vârstă sau de pete întunecate pe piele, cunoscute sub numele de hiperpigmentare.

Daune ADN:

  1. Razele UVA au capacitatea de a pătrunde pe suprafața pielii și de a ajunge în ADN-ul celulelor pielii noastre. Când razele UVA interacționează cu ADN-ul, ele pot provoca daune și pot duce la mutații genetice.
    Aceste mutații pot perturba funcționarea normală a celulelor și pot crește riscul apariției cancerului de piele în timp.
    Este important de reținut că, deși razele UVB sunt cauza principală a arsurilor solare și a leziunilor imediate ale ADN-ului, razele UVA pot contribui la deteriorarea pe termen lung a ADN-ului, făcându-le și un factor de risc semnificativ pentru cancerul de piele.

Suprimarea imunității:

  1. Razele UVA pot suprima, de asemenea, sistemul imunitar din piele. Sistemul nostru imunitar ajută la protejarea pielii de substanțele nocive și luptă împotriva infecțiilor. Când sistemul imunitar este compromis, acesta devine mai puțin eficient în repararea ADN-ului deteriorat și în îndepărtarea celulelor anormale. Acest răspuns imunitar slăbit poate crește și mai mult riscul apariției cancerului de piele.

Beneficii potențiale ale expunerii UVA

În timp ce razele UVA contribuie în primul rând la deteriorarea și îmbătrânirea pielii, există unele beneficii potențiale asociate cu expunerea moderată la ele. Cu toate acestea, este important de reținut că efectele pozitive ale razelor UVA trebuie întotdeauna echilibrate cu potențialele riscuri și cu nevoia de protecție solară adecvată.

Sinteza vitaminei D

Când razele UVA interacționează cu o moleculă precursoare prezentă în pielea noastră numită 7-dehidrocolesterol, aceasta se transformă în vitamina D3. Vitamina D este esențială pentru organism, deoarece ajută la absorbția calciului, la sănătatea oaselor și la funcția imunitară. Cu toate acestea, este important să obțineți vitamina D dintr-o combinație echilibrată de expunere la soare și surse alimentare.

Îmbunătățirea stării de spirit

Lumina soarelui, inclusiv razele UVA, a fost asociată cu îmbunătățirea stării de spirit și a bunăstării mentale. Expunerea la soare declanșează eliberarea de serotonină, un neurotransmițător care contribuie la sentimentele de fericire și ajută la reglarea stării de spirit. Cu toate acestea, este important de reținut că aceste efecte de îmbunătățire a dispoziției pot fi obținute prin expunere limitată, iar expunerea excesivă sau prelungită la razele UVA poate duce la efecte adverse asupra pielii.

Deși există beneficii potențiale ale expunerii la UVA, este esențial să se prioritizeze protecția pielii și să se limiteze expunerea la cantități excesive de raze UVA.
Supraexpunerea la radiațiile UVA poate duce la leziuni ale pielii pe termen lung, îmbătrânire prematură și un risc crescut de cancer de piele.
Asadar este esențial să găsim un echilibru între obținerea potențialelor beneficii și protejarea pielii de efectele nocive.

Razele ultraviolete de tip B

Razele UVB, cunoscute și sub numele de raze ultraviolete B,au o lungime de undă cuprinsă între 280 și 315 nanometri (nm). Razele UVB au niveluri de energie mai mari decât razele UVA și sunt responsabile pentru majoritatea daunelor imediate ale pielii cauzate de expunerea la soare.

Efectele razelor UVB asupra pielii

Arsuri solare

Razele UVB sunt cauza principală a arsurilor solare. Când pielea noastră este expusă la radiații UVB excesive, poate duce la roșeață, inflamație, durere și peeling. Severitatea arsurilor solare depinde de diverși factori, inclusiv intensitatea și durata expunerii la UVB, tipul de piele și nivelul de protecție a pielii. Arsurile solare nu sunt doar inconfortabile, ci pot crește și riscul de deteriorare a pielii pe termen lung, inclusiv îmbătrânirea prematură și cancerul de piele.

Daune ADN

Razele UVB au niveluri de energie mai mari decât razele UVA, permițându-le să pătrundă în stratul exterior al pielii noastre, numit epidermă. În epidermă, razele UVB interacționează direct cu ADN-ul din celulele pielii noastre. Această interacțiune poate provoca deteriorarea structurii ADN-ului, ducând la mutații genetice. Dacă aceste mutații nu sunt reparate de mecanismele naturale de apărare ale organismului, ele se pot acumula și crește riscul de cancer de piele, inclusiv carcinom bazocelular, carcinom cu celule scuamoase și melanom.

Producția de melanină

Radiațiile UVB joacă un rol crucial în declanșarea producției de melanină în pielea noastră. Melanina este pigmentul responsabil pentru culoarea pielii, a părului și a ochilor. Când pielea noastră este expusă la razele UVB, stimulează producția de melanină ca mecanism natural de apărare pentru a proteja împotriva daunelor ulterioare cauzate de radiațiile UV. Producția crescută de melanină duce la întunecarea pielii, la care ne referim în mod obișnuit ca bronz. Cu toate acestea, este important de reținut că bronzul este un semn de deteriorare a pielii, iar expunerea excesivă la UVB poate crește riscul de cancer de piele.

Beneficii potențiale ale expunerii UVB

Sinteza vitaminei D

Razele UVB sunt necesare pentru sinteza vitaminei D în pielea noastră. Când razele UVB interacționează cu o moleculă precursoare numită 7-dehidrocolesterol, aceasta declanșează o serie de reacții chimice care o transformă în vitamina D3.
Vitamina D este crucială pentru sănătatea noastră generală, deoarece joacă un rol vital în absorbția calciului, sănătatea oaselor, funcția imunitară și diverse alte procese fiziologice.

Echilibrarea expunerii la UVA si UVB

Deși există beneficii potențiale asociate cu expunerea la UVA si UVB, este esențial să acordăm prioritate protecției solare pentru a minimiza riscurile de deteriorare a soarelui și cancer de piele.
Iată câteva măsuri cheie de protecție solară:

Cremă solară cu spectru larg

Utilizați o protecție solară cu spectru larg, cu un factor de protecție solară (SPF) de 30 sau mai mare, care protejează atât împotriva razelor UVA, cât și a celor UVB.
Aplică cu generozitate cremă de protecție solară pe toată pielea expusă înainte de a ieși afară și reaplică la fiecare două ore, sau mai des dacă transpirați sau înotați.

Căutați umbră

Limitați expunerea directă la soare, în special în timpul orelor de vârf, când razele solare sunt cele mai puternice, de obicei între 10 și 16. Căutați umbră sub copaci, umbrele sau alte forme de protecție solară.

Purtați îmbrăcăminte de protecție

Acoperiți-vă cu îmbrăcăminte din țesături strânse, cum ar fi cămăși cu mâneci lungi, pantaloni lungi și pălării cu boruri largi. Aceste articole de îmbrăcăminte oferă un strat suplimentar de protecție împotriva razelor UVB.

Poarta ochelari de soare

Protejați-vă ochii de razele UVB purtând ochelari de soare care blochează 100% atât radiațiile UVA, cât și UVB. Căutați ochelari de soare etichetați cu „UV400” sau „100% protecție UV”.

Fii inteligent la soare

Educați-vă despre pericolele expunerii excesive la soare și practicați obiceiuri de protecție a soarelui. Fii atent la intensitatea soarelui, protejează-te în timpul activităților în aer liber și verifică-ți în mod regulat pielea pentru orice modificări sau anomalii.

Înțelegând efectele și potențialele beneficii ale razelor UVA si UVB, putem lua decizii informate cu privire la expunerea la soare și luăm măsuri adecvate pentru a ne proteja sănătatea pielii. Echilibrarea nevoii de sinteza a vitaminei D cu protectia solara este cheia pentru mentinerea sanatatii pielii si reducerea riscului de deteriorare a soarelui si cancer de piele.

Razele ultraviolete de tip C

Razele UVC sunt un tip de radiație ultravioletă (UV) cu cea mai scurtă lungime de undă, variind de la 100 la 280 nanometri (nm). Spre deosebire de razele UVA și UVB, razele UVC nu sunt emise de obicei de soare, deoarece sunt absorbite de atmosfera Pământului. Cu toate acestea, radiațiile UVC pot fi generate artificial prin anumite dispozitive, cum ar fi lămpile germicide.

Efectele razelor UVC

Proprietăți germicide

Radiația UVC posedă proprietăți germicide puternice. Poate distruge sau inactiva în mod eficient microorganismele, inclusiv bacteriile, virușii și alți agenți patogeni. Datorită capacității sale de a pătrunde în învelișul exterior al microorganismelor și de a le deteriora ADN-ul sau ARN-ul, radiația UVC este folosită în mod obișnuit în scopuri de sterilizare în mediile medicale, laboratoare și sisteme de tratare a apei.

Leziuni ale pielii și ochilor

Razele UVC sunt extrem de periculoase pentru sănătatea umană, în special pentru piele și ochi. Au cea mai scurtă lungime de undă și cea mai mare energie dintre razele UV, făcându-le capabile să provoace daune severe la expunerea directă. Cu toate acestea, este important de reținut că razele UVC de la soare sunt absorbite în mare măsură de atmosfera Pământului și nu reprezintă o amenințare semnificativă pentru sănătatea umană în circumstanțe normale.

Beneficiile potențiale ale razelor UVC

Sterilizare și dezinfecție

După cum am menționat mai devreme, radiațiile UVC au proprietăți germicide puternice. Este utilizat în diferite setări pentru a steriliza aerul, apa și suprafețele, ajutând la eliminarea microorganismelor dăunătoare și la prevenirea răspândirii infecțiilor. Lămpile sau dispozitivele UVC sunt utilizate în mod obișnuit în spitale, laboratoare și alte medii cu risc ridicat pentru a asigura curățenia și a reduce transmiterea agenților patogeni.

Este important de reținut că, în timp ce radiațiile UVC au beneficii în scopuri de sterilizare, expunerea directă la razele UVC poate fi dăunătoare sănătății umane. Prin urmare, este esențial să utilizați dispozitive și lămpi UVC în medii controlate și să urmați instrucțiunile de siguranță adecvate pentru a preveni orice vătămare a pielii sau a ochilor.

Concluzie

Merită să reiterăm că sursa principală de îngrijorare atunci când vine vorba de radiațiile UV și impactul acestora asupra sănătății umane sunt razele UVA și UVB de la soare. Acestea sunt razele care au cele mai semnificative efecte asupra pielii și ochilor noștri, inclusiv deteriorarea pielii, îmbătrânirea prematură și un risc crescut de cancer de piele. 

Luarea măsurilor adecvate de protecție solară, cum ar fi purtarea de protecție solară, îmbrăcăminte de protecție și ochelari de soare și căutarea umbrei în timpul orelor de vârf, este crucială pentru a minimiza riscurile asociate cu razele UVA și UVB.