SPF, ce este si cum alegi pentru pielea ta

spf-factorul de protectie solara este principalul indiciu al unei creme de soare

Ce este SPF-ul

SPF înseamnă „Factor de protecție solară”. Este o măsură folosită pentru a determina nivelul de protecție oferit de produsele de protecție solară împotriva radiațiilor ultraviolete (UV) ale soarelui. 

SPF indică durează ca pielea să se inroseasca atunci când folosești protecție solară, in comparatie cu timpul de inrosire cand nu folosesti protectie.

De obicei numarul SPF este afisat pe eticheta si variaza de la 15 la 100+. 

Cu cât este mai mare numărul SPF, cu atât este mai mare nivelul de protecție pe care îl oferă. In primul rand SPF masoara eficacitatea impotriva razelor UVB, care sunt responsabile pentru arsurile solare

Factorul de protectie solara nu indica protectia UVA, ce contribuie la imbatranirea pielii si poate provoca, de asemenea daune.

În general, se recomandă utilizarea unei creme de protecție solară cu un SPF de 30 sau mai mare pentru o protecție solară adecvată. Cu toate acestea, este esențial să înțelegem că SPF singur nu este un indicator complet al protecției solare.

Ce ingrediente se folosesc pentru protectia solara

SPF se obține prin formularea de produse de protecție solară. Cremele de protecție solară conțin o combinație de ingrediente active care lucrează împreună pentru a oferi protecție împotriva radiațiilor UV ale soarelui. Ingredientele active din cremele solare pot fi agenți chimici sau fizici.

 1. Produse de protecție solară chimică: Cremele de protecție solară chimice funcționează prin absorbția radiațiilor UV și transformându-le în forme mai puțin dăunătoare de energie, cum ar fi căldura. Aceste creme de protecție solară conțin compuși organici precum avobenzona, oxibenzona sau octinoxatul. Când sunt aplicate pe piele, substanțele chimice absorb razele UV și le împiedică să pătrundă în straturile mai profunde, reducând riscul de arsuri solare.
 2. Creme de protecție solară fizice: Cremele de protecție solară fizice, cunoscute și sub numele de creme de protecție solară minerale, funcționează prin reflectarea și împrăștierea radiațiilor UV departe de piele. Conțin ingrediente active precum dioxidul de titan sau oxidul de zinc, care formează un strat protector pe suprafața pielii. Când razele UV ajung pe piele, aceste ingrediente acționează ca o barieră, aruncând radiația de pe suprafața pielii și împiedicând-o să provoace daune.

Unele creme de protecție solară pot combina atât agenți chimici, cât și fizici pentru a oferi protecție cu spectru larg, ceea ce înseamnă protecție atât împotriva razelor UVA, cât și împotriva razelor UVB.

Pentru a atinge un anumit nivel SPF, producătorii de protecție solară își formulează cu atenție produsele prin ajustarea concentrației de ingrediente active. Cu cât concentrația de ingrediente active este mai mare, cu atât este mai mare nivelul SPF al protecției solare.

Cu toate acestea, este important de menționat că relația dintre SPF și gradul de protecție nu este liniară. De exemplu, protectia solara SPF 30 nu ofera protectie de doua ori mai mare fata de protectia solara SPF 15.

De menționat că, indiferent de nivelul SPF, crema de protecție solară trebuie aplicată cu generozitate și frecvent, conform recomandărilor producătorului, pentru a-și menține eficacitatea. Aplicarea unei cantități insuficiente sau neaplicarea regulată de protecție solară poate reduce semnificativ capacitățile sale de protecție.

SPF- cum se calculeaza?

În termeni mai simpli, numărul SPF reprezintă factorul prin care pielea protejată poate rămâne mai mult timp la soare fără să se ardă în comparație cu pielea neprotejată.

Pentru a calcula SPF, este selectat un grup de voluntari cu diferite tipuri de piele. Acești voluntari sunt apoi împărțiți în două grupuri: un grup care aplică crema de protecție solară testată și un alt grup care nu aplică nicio protecție solară. Voluntarii sunt expuși la o cantitate controlată de radiații UV, de obicei sub formă de lampă solară sau lumină artificială a soarelui.

Testul măsoară cantitatea de radiații UV necesară pentru a provoca arsuri solare pe pielea cu protecție solară în comparație cu pielea fără protecție solară. SPF se calculează împărțind doza minimă de eritem (MED) a pielii protejate la MED a pielii neprotejate.

De exemplu, dacă este nevoie de 10 minute de expunere la soare pentru ca pielea neprotejată să înceapă să prezinte semne de arsuri solare (MED), dar durează 150 de minute pentru ca pielea cu protecție solară să prezinte aceleași semne, SPF-ul ar fi calculat ca 150/10, care este egal cu un SPF de 15.

Este important de reținut că SPF indică în primul rând protecția împotriva razelor UVB, care sunt responsabile de arsurile solare. Cu toate acestea, cremele de protecție solară etichetate drept „spectru larg” oferă și protecție împotriva razelor UVA, deși SPF singur nu măsoară în mod direct această protecție.

Nivelul de spf si tipul tau de piele

Nivelul de SPF (Sun Protection Factor) care ar trebui utilizat depinde de tipul de piele al unei persoane și de sensibilitatea acestuia la soare. Iată câteva îndrumări generale:

 1. Piele deschisă: Persoanele cu tonuri ale pielii deschise sau deschise sunt, în general, mai predispuse la arsuri solare și leziuni ale pielii. Se recomandă utilizarea de protecție solară cu un SPF minim de 30 sau mai mare. Un SPF mai mare poate oferi o protecție sporită.
 2. Piele medie sau măsline: Persoanele cu tonuri medii sau măslinii de piele au melanină mai multa produsa de piele și sunt mai puțin susceptibile la arsuri solare. Cu toate acestea, este încă important să protejați pielea de daunele UV. SPF 15 până la 30 este de obicei suficient, dar utilizarea unui SPF mai mare poate oferi protecție suplimentară.
 3. Piele întunecată sau profund pigmentată: Persoanele cu piele întunecată sau profund pigmentată au mai multă melanină, care oferă o anumită protecție naturală împotriva soarelui. Deși pot avea un risc mai mic de arsuri solare, este totuși important să se protejeze împotriva altor efecte dăunătoare ale radiațiilor UV. SPF 15 sau mai mare este, în general, recomandat.
 4. Piele foarte sensibilă: Unele persoane pot avea pielea deosebit de sensibilă, predispusă la arsuri solare sau ușor iritată de expunerea la soare. În astfel de cazuri, utilizarea unei creme de protecție solară cu un SPF mai mare, cum ar fi 30 sau mai mult, poate oferi o protecție suplimentară.

Rețineți că acestea sunt recomandări generale și pot exista variații individuale. Este esențial să luați în considerare alți factori, cum ar fi intensitatea expunerii la soare, locația geografică, ora din zi și activitățile în aer liber. În plus, indiferent de tipul de piele, este important să aplicați cu generozitate cremă de protecție solară și să o reaplicați în mod regulat, mai ales după înot sau transpirație, pentru a menține o protecție adecvată.

SPF-ul si pielea sensibilă

Pentru persoanele cu piele sensibilă, se recomandă, în general, utilizarea de protecție solară cu un SPF (Factor de protecție solară) mai mare pentru a oferi o protecție suplimentară împotriva radiațiilor UV dăunătoare ale soarelui. SPF 30 sau mai mare este adesea recomandat pentru pielea sensibilă.

Pielea sensibilă este mai predispusă la iritații și reacții adverse, așa că utilizarea unui SPF mai mare poate ajuta la minimizarea riscului de arsuri solare și alte probleme ale pielii cauzate de expunerea la soare. Un SPF mai mare oferă un nivel crescut de protecție, care poate fi benefic pentru pielea sensibilă care poate reacționa mai ușor la radiațiile UV.

Pe lângă alegerea unui SPF mai mare, este important ca persoanele cu piele sensibilă să caute produse de protecție solară care sunt special formulate pentru pielea sensibilă. Aceste produse sunt adesea etichetate ca „hipoalergenice” sau „prietenoase cu pielea sensibilă” și sunt concepute pentru a fi mai puțin susceptibile de a provoca iritații sau reacții alergice.

De asemenea, este o idee bună să optați pentru creme de protecție solară care nu conțin potențiali iritanți, cum ar fi parfumuri, coloranți și substanțe chimice dure. Cremele de protecție solară fizice care conțin ingrediente precum oxidul de zinc sau dioxidul de titan sunt adesea bine tolerate de pielea sensibilă, deoarece acționează prin formarea unei bariere protectoare pe suprafața pielii.

Pentru a determina cea mai bună formulă de protecție solară și SPF pentru nevoile specifice ale pielii, se recomandă să consultați un dermatolog care vă poate oferi recomandări personalizate în funcție de tipul și sensibilitățile dvs. de piele.

Ce SPF ar trebui folosit pentru fata

Când vine vorba de protejarea feței de radiațiile UV nocive ale soarelui, este recomandat să folosești cremă de protecție solară cu un SPF (Sun Protection Factor) minim de 30. SPF 30 asigură un nivel ridicat de protecție împotriva razelor UVB, care sunt responsabile de arsurile solare. Cu toate acestea, este important de reținut că SPF indică în primul rând protecție împotriva razelor UVB și nu neapărat razelor UVA, care pot contribui și la deteriorarea pielii.

Dacă aveți preocupări specifice cu privire la petele solare, îmbătrânirea prematură sau aveți pielea deschisă sau sensibilă, folosirea unui SPF mai mare vă poate oferi protecție suplimentară. Cremele de protecție solară cu SPF 30 sau mai mare sunt disponibile în mod obișnuit în diverse formulări potrivite pentru față, inclusiv loțiuni, creme, geluri sau chiar creme hidratante colorate.

Atunci când alegeți o protecție solară pentru față, luați în considerare următoarele:

 1. Protecție cu spectru larg: Căutați o protecție solară etichetată drept „spectru larg” pentru a asigura protecție atât împotriva razelor UVA, cât și împotriva razelor UVB.
 2. Tipul de piele și sensibilitate: Dacă aveți piele grasă sau predispusă la acnee, este posibil să preferați creme de protecție solară fără ulei sau non-comedogenice, care au mai puține șanse de a înfunda porii. Dacă ai pielea sensibilă, optează pentru formulări blânde și fără parfum.
 3. Caracteristici suplimentare: Unele creme de protecție solară facială oferă beneficii suplimentare, cum ar fi hidratarea, antioxidanții sau finisajele mate. Alegeți o formulă care se potrivește nevoilor și preferințelor dumneavoastră specifice.

Nu uitați să aplicați cu generozitate crema pe toate zonele expuse ale feței, inclusiv urechile, gâtul și orice alte zone care sunt expuse la soare. Reaplicați crema de protecție solară la fiecare două ore sau mai des dacă transpirați sau vă ștergeți fața.

Pe lângă protecție solară, luați în considerare utilizarea altor măsuri de protecție solară pentru fața dvs. Poarta o pălărie cu boruri largi, cauta umbră și poarta ochelari de soare cu filtru UV.

Ce protectie ar trebui folosita pentru copiii mici

Pentru copiii mici, este foarte recomandat să folosești protecție solară cu un SPF (Factor de protecție solară) ridicat și să iei măsuri suplimentare de protecție solară. Pielea delicată a copiilor mici este mai sensibilă și predispusă la arsuri solare și la deteriorarea radiațiilor UV. Iată câteva îndrumări:

 • Sugari (6 luni și mai mici): se recomandă, în general, să țineți copiii sub 6 luni departe de lumina directă a soarelui cât mai mult posibil. Academia Americană de Pediatrie (AAP) recomandă să folosiți îmbrăcăminte de protecție, pălării și să căutați umbră, în loc să vă bazați doar pe protecție solară. Cu toate acestea, dacă expunerea la soare este inevitabilă, o cantitate mică de protecție solară cu SPF 15 sau mai mare poate fi aplicată pe zone mici ale corpului sugarului, cum ar fi fața și dosul mâinilor.
 • Copii (6 luni și peste): Pentru copiii cu vârsta de 6 luni și peste, se recomandă utilizarea de protecție solară cu un SPF minim de 30 sau mai mare. Căutați creme de protecție solară care sunt formulate special pentru copii și etichetate ca „cu spectru larg” pentru a asigura protecție atât împotriva razelor UVA, cât și împotriva razelor UVB. Alegeți produse de protecție solară blânde, fără parfum și hipoalergenice pentru a minimiza riscul de iritare a pielii.
 • Aplicare și reaplicare: Aplicați cu generozitate protecție solară pe toate zonele expuse ale pielii copilului, inclusiv pe față, urechi, gât, brațe și picioare. Reaplicați protecție solară la fiecare două ore sau mai des dacă copilul înoată sau transpira. Chiar și cremele de protecție solare rezistente la apă trebuie reaplicate după înot sau după uscarea cu prosopul.
 • Alte măsuri de protecție solară: Crema solară singură nu este suficientă pentru a proteja copiii de soare. Încurajați copiii să poarte îmbrăcăminte de protecție, inclusiv pălării cu boruri largi și ochelari de soare cu protecție UV. Căutați umbră în timpul orelor de soare de vârf (în general, între 10 și 16) și limitați expunerea la soare, în special în cele mai calde părți ale zilei.

Amintiți-vă, copiii sunt mai susceptibili la arsurile solare și la efectele pe termen lung ale expunerii la soare. Este important să practici siguranța solară în mod constant și să fii vigilent în ceea ce privește protejarea pielii de razele dăunătoare ale soarelui.

Diferența dintre spf30 și 50

Diferența dintre SPF 30 și SPF 50 constă în nivelul de protecție solară pe care îl oferă. Iată o defalcare a distincțiilor lor:

 • Niveluri de protecție: SPF 30 filtrează aproximativ 97% din razele UVB, în timp ce SPF 50 filtrează aproximativ 98% din razele UVB. Diferența de procente poate părea mică, dar reprezintă un nivel suplimentar de protecție.
 • Extensie de timp: SPF 30 vă permite să rămâneți la soare fără să vă ardeți de 30 de ori mai mult decât dacă nu ați purta nicio protecție solară. În mod similar, SPF 50 prelungește durata protecției de 50 de ori mai mult. Cu toate acestea, este important de reținut că aceste calcule se bazează pe condiții ideale, iar variațiile individuale pot afecta durata reală a protecției.
 • Beneficii practice: În timp ce SPF 50 oferă puțin mai multă protecție UVB decât SPF 30, este important să rețineți că nicio protecție solară nu oferă protecție completă. Atât SPF 30, cât și SPF 50 sunt eficiente în reducerea riscului de arsuri solare. Indiferent de nivelul SPF, este esențial să aplicați cu generozitate cremă de protecție solară, să o aplicați din nou în mod regulat și să utilizați alte măsuri de protecție solară, cum ar fi căutarea umbră și purtarea îmbrăcămintei de protecție.
 • Protecție UVA: Merită remarcat faptul că SPF indică în primul rând protecția împotriva razelor UVB și nu măsoară în mod direct protecția împotriva razelor UVA. Atât cremele solare SPF 30, cât și SPF 50 pot oferi niveluri diferite de protecție UVA, în funcție de formularea și ingredientele lor. Pentru a asigura o protecție completă, căutați creme de protecție solară etichetate ca „cu spectru larg”, deoarece oferă protecție atât împotriva razelor UVA, cât și împotriva razelor UVB.

În rezumat, SPF 50 oferă un nivel puțin mai ridicat de protecție UVB în comparație cu SPF 30. Cu toate acestea, aplicarea corectă și consecventă, împreună cu alte practici de protecție solară, sunt esențiale pentru o protecție solară eficientă, indiferent de nivelul specific de SPF ales.